Het zijn verwarrende tijden. We zijn al wekenlang niet weer op onze clubavond geweest. Het Kandidatentoernooi werd halverwege gestopt en er is een punt gezet achter de KNSB-competitie.

Een screenshot van Chess.com

Jammer, jammer, jammer. Maar helaas is het niet anders. Het coronavirus heeft de wereld flink in haar greep. Veel schakers zullen de strijd achter het fysieke bord missen. Ik heb het geluk dat ik nog met Mila kan schaken. Als knipoog naar de 1,5 meter-samenleving geven we elkaar geen hand voor onze potjes, maar zeggen we ‘Ik houd van jou’ tegen elkaar. Eigenlijk is dit iets dat we erin moeten houden. In plaats van elkaar de hand te schudden voor een wedstrijd gaan we iets aardigs tegen elkaar zeggen.

Ook op het internet zijn de gevolgen van het coronavirus duidelijk merkbaar. En dan heb ik het niet alleen over een tegenstander uit India die zich VirusIsDeadly noemt. Nee, Schaken was al een sport die flink op het internet aanwezig was, maar nu nog meer dan ooit floreert op het World Wide Web. Zo wordt momenteel de Magnus Carlsen Invitational gespeeld, waarin de wereldkampioen het opneemt tegen zeven naaste rivalen. Nog nooit is er zoveel op internet geschaakt. Elke dag worden er nieuwe (top)toernooien aangekondigd.

Schaken is een ideale sport in deze moeilijke tijden. Op het internet is de sport precies hetzelfde als in het ‘echt’. Alleen het bord is plat en je ziet je tegenstander niet. Via de chatfunctie in de verschillende schaakprogramma’s kan je toch met elkaar communiceren.

Voor mijn eigen leerlingen heb ik inmiddels al een aantal ‘Corona-toernooien’ gehouden en simultaans gegeven. Het is een ideaal middel om te zien hoe ze zich in deze tijd ontwikkelen. Dan word je soms verrast. Het is mooi om te zien dat iemand die dit jaar pas op de club is gekomen opeens zo’n toernooi weet te winnen. Goed gedaan, Lisa!

Tijd voor ChessDreams om een nieuwe stap te maken. Komende zondag houdt ChessDreams haar eerste toernooi voor volwassen (kinderen, jullie mogen ook meedoen!). Vanaf 13.00 uur worden er op Chess.com maximaal 9 ronden gespeeld met een speeltempo van 3 minuten. Meedoen is makkelijk. Maak een gratis account op Chess.com aan, word lid van de ChessDreams Club. Vanaf een uur voor het begin van het toernooi kan je je dan registeren voor de CORONA CHESS CLASSIC. Tot ziens!!