De ChessDreams Series krijgt een prachtige apotheose. Nog twee toernooien en dan wordt de eindwinnaar gekroond. Afgelopen zondag haalde Peter Boel Andries Mellema in op de ranglijst, maar met een voorsprong van drie punten kan het nog alle kanten op.

Peter Boel met Jan Timman en Zhansaya Abdumalik tijdens het Hoogeveen Schaaktoernooi van 2019.

Officieel is het nog wachten op maandag om te kijken of het kabinet niet op de pauzeknop van de versoepelingen druk, maar het ziet er goed uit. Met de komende versoepelingen mag er ook weer fysiek geschaakt worden en komt de ChessDreams Series ten einde. Zondag 23 mei is dan het laatste toernooi.

Het toernooi van afgelopen zondag kende een relatief klein deelnemersveld (het was ook Moederdag), maar zorgde wel voor een verandering aan de kop van het klassement. Peter Boel werd tweede in het toernooi en staat nu 3 punten voor op Andries Mellema. Dat betekent dat alles nog mogelijk is. Eén overwinning en Mellema staat weer aan de leiding. De oude puntentelling van de Formule 1 wordt gebruikt: 10-6-4-3-2-1.

Het toernooi van zondag had dus een bescheiden deelnemersveld. Er waren vooraf twee serieuze gegadigden voor de zege. Bert van der Marel en Boel. In hun partij in de derde ronde moest dus de beslissing brengen. Het werd een spannende partij, die lang gelijk op ging. In het middenspel kreeg Van der Marel langzaam een overwicht. Toen hij in een tactische skirmish ook nog een pionnetje won was de partij beslist.

Bekijk de partij tussen Boel en Van der Marel:

Zondag is dus de voorlaatste ronde van de ChessDreams Series. Het toernooi begint om 14.00 uur en de link is: https://lichess.org/swiss/uhHYpzEm

Het toernooi wordt ook weer live gestreamd op www.twitch.tv/chessdreamstv

De tussenstand in de ChessDreams Series is: 1. Peter Boel 112; 2. Andries Mellema 109; 3. Bert van der Marel 75; 4. Christiaan Mol 71; 5. Brian Nijdam 55; 6. Osama Sadallah 54; 7. Marten Berghuis 43; 8. Benno de Jong 32; 9. Jeroen Bottema 20; 10. Tijmen Sanders 14.