Het coronavirus heeft ons volledig in de tang. Het openbare leven licht nagenoeg stil. Sportevenementen zijn (bijna) allemaal geschrapt. Ja, bijna allemaal. Momenteel wordt er nog wel geschaakt op topniveau. In het Russische Jekaterinenburg wordt het kandidatentoernooi gehouden. De winnaar hiervan mag tegen Magnus Carlsen spelen in een match om de wereldtitel.

Op internet is het kandidatentoernooi goed te volgen. Screenshot Chess.com

Is het mooi dat er in deze moeilijke tijden toch nog enig vertier is? Dat is een moeilijke vraag, waar ik mee worstel. Mijn hart zegt dat het geen probleem is. De spelers zijn uitgebreid getest en hebben nauwelijks fysiek contact met de buitenwereld. De acht schakers verblijven in hetzelfde hotel waar de speelzaal is. Bovendien is er maar een geval van corona in de miljoenenstad.

Aan de andere kant zien we in Nederland dat de ontwikkelingen razendsnel kunnen gaan. Wie dacht drie weken geleden dat we in de huidige situatie zouden verkeren. En drie weken is nu precies de lengte van het toernooi. De chaos en het gezichtsverlies is groot wanneer het toernooi halverwege afgebroken moet worden. In ieder geval gaven de foto’s van een propvolle theaterzaal tijdens de openingsceremonie geen goede indruk. Ook al waren de spelers hierbij niet aanwezig.

In de afgelopen tijd hebben we meerdere sportevenementen achter gesloten deuren gehad. Dit zag er treurig uit. Schaken heeft hier minder last van. Schaken is een sport die optimaal gedijd in het huidige internet tijdperk. Partijen zijn zelfs beter online te volgen dan ter plaatse. De ‘schaakshows’ op internet zijn tegenwoordig erg goed geproduceerd en bieden veel vermaak. Waar mensen hun favoriete sport tijdelijke niet kunnen beoefenen is dat bij schaken niet het geval. Er werd al veel op internet geschaakt en dat is alleen nog maar meer geworden. Veel schaakverenigingen houden nu toernooien op een van de bekende schaaksites.

Juist hierom ziet de toekomst van schaken er zonnig uit. Schaken is dé internetsport bij uitstek die als e-sport of ‘gewone’ sport eigenlijk hetzelfde is. Als de wereldschaakbond echt ballen had gehad, had men het kandidatentoernooi als e-toernooi gehouden.