Osama Sadallah heeft voor de tweede keer op rij het wekelijkse toernooi in de ChessDreams Series gewonnen. Sammy,  zoals hij door vrienden wordt genoemd, nam snel de leiding in het toernooi. Daarna liet hij in de twee beslissende partijen zien het eindspel goed te beheersen. Met een winst en een remise schreef hij het toernooi op zijn naam.

WIT IS AANZET
De oplossing is 20. Pc7, Dxc7 21.Dxa6.

Het was een boeiende partij. Op zet 20 wist Sadallah met een mooie tactisch truc een kwaliteit te winnen. Kan je de juiste zet vinden? Kijk naar de diagram hierboven.

Boel kwam daarna sterk terug. Twaalf zetten later had hij een machtig pionnencentrum dat met een opmars bezig was. Zoek in de diagram de juist zet.

Zwart is aanzet.

Boel koos voor 32. …, dxe3. Na 33. Txc3, e2  34. Te1, Dd1. Materiaalwinst lijkt onvermijdelijk. Maar wit heeft nu de mokerzet 35. Tc1. Wat Boel had moeten spelen was het ogenschijnlijk rustige 32. …, Kh8. Het pionnencentrum blijft gehandhaafd en de penning van de loper op g7 wordt opgeheven.

Bekijk de hele partij tussen Sadallah en Boel.

Met nog twee ronden te gaan had Sadallah alleen de leiding. Hier sloeg hij twee maal toe in het eindspel. Eerst stond het duel tegen boezemvriend Christiaan Mol op het programma. Het werd een gelijk opgaande partij. In het eindspel was Sadallah tweemaal goed bij de pinken en profiteerde van onnauwkeurigheden van Mol.

Bekijk de partij tussen Mol en Sadallah.

In de laatste ronde had Sadallah genoeg aan een remise tegen Andries Mellema, die bij winst het toernooi nog kon winnen. Het werd een bloedstollende partij. Sadallah ging meteen in de aanval. Hij offerde een pion. Maar toen hij deze dacht terug te winnen, had Mellema een tactische truc. Wit is aan zit in het diagram onder.

WIT IS AANZET
De partij ging verder met 13. Pxh7, Kxh7 14. De4+, Kg8 15.Lxd5

Toen Mellema op de twintigste zet de dames ruilde kwam er een eindspel op het bord waarin hij een pion meer. Een pion die tot overmaat van ramp voor Sadallah ook nog eens een beschermde vrijpion was. Maar de eindspelkoning wist toch tegenspel te creëren. Zo ontstond de onderstaande stelling, waar Mellema ten onrechte voor een passieve verdediging koos. Wat is de juist oplossing in de onderstaande diagram. De oplossing komt in de volgende paragraaf.

Mellema verdedigde het veld a3 met 34. Lc1. Op actievere oplossing was het ingenieuze 34. Kb1, Ta3  35. Kb2, Le5+, 36. Kc2, Ta2+ 37. Kd3. In de partij volgde na 34. …, Ta2+ 35. Lb2. Hiermee was het eigenlijk remise. Kd3 was ook hier beter. In de partij was er voor wit niks meer te halen na 35. …, Le5  36. Tb1. Mellema moest de partij winnen en nam risico’s. In tijdnoot kreeg Sadallah nog een paar kansen op winst, maar wist deze niet te benutten. Remise werd het en dat was voor Sadallah genoeg voor de toernooiwinst.

Bekijk de hele partij tussen Mellema en Sadallah.

Komende zondag is het volgende toernooi in de ChessDreams Series. De link van dit toernooi is: https://lichess.org/swiss/HFZlcxAE.