Peter Boel heeft dinsdag de Jeroen’s Birthday Bash gewonnen. Het was zijn tweede toernooioverwinning in twee dagen. Een dag eerder was de FM en schaakjournalist al de sterkste op het ‘verjaardagsfeestje’ van Karel van Delft. Andries Mellema behoudt de leiding in de ChessDreams Series.

Peter Boel (midden) in gesprek met Jan Timman en Zhansaya Abdumalik tijdens het Hoogeveen Schaaktoernooi van 2019. Foto Lennart Ootes/Hoogeveen Chess

Boel kreeg de toernooioverwinning niet cadeau. Of eigenlijk toch wel. Hij eindigde samen met Mellema op 4,5 uit 5, maar had meer weerstandspunten. Mellema had de pech dat zijn tegenstanders uit de eerste twee ronden zich later terugtrokken. Boel had op zijn beurt juist geluk dat zijn tegenstander in de derde ronde vergat diens voorsprong met wit te verzilveren. In de diagramstelling speelde Marten Berghuis Dh6+.  Geen slechte zet, maar hij had de partij meteen kunnen beslissen. Hoe? De oplossing staat in het onderschrift.

1. Pe6+, Pxe6 2. dxe6, Dxe6 3. Lxe6, Tg7 4. Dh8+, Tg8+ 5. Dxg8#

De hele partij bekijken is mogelijk via de onderstaande link.

https://lichess.org/embed/aWF6MkBI#1?theme=auto&bg=auto” width=600 height=397 frameborder=0></iframe

In de vierde ronde vond het topduel tussen Boel en Mellema plaats. Het werd een gelijk opgaande partij. Op zet 15 beging Mellema een kleine onnauwkeurigheid, maar hij speelde daarna een aantal nauwkeurige zetten, waardoor vijf zetten later de vrede getekend kon worden.

De hele partij bekijken is mogelijk via de onderstaande link.

https://lichess.org/embed/OpYzS6l8?theme=auto&bg=auto

In de laatste ronde bleef het lang spannend. Mellema was relatief snel klaar tegen Berghuis (1-0). Het hing dus helemaal af van de partij die Boel tegen Bert van der Marel speelde. Het bleef lang spannen, maar uiteindelijk trok Boel toch aan het langste eind.

De eerste ronde van het toernooi kende nog tweede Hoogeveense derby’s. Zo moesten Christiaan Mol en Osama Sadallah tegen elkaar. In het verleden hebben deze twee heren menig duel met elkaar uitgevochten om het kampioenschap van Schaakclub Hoogeveen. Sadallah schaakt wat minder vanwege werk en gezin, maar dat hij het nog kan, liet hij andermaal zien. Nadat Sadallah in eerste instantie een paard was kwijtgeraakt wist hij het Mol zo lastig te maken dat die moest berusten in remise.

Een ander in het oogspringend duel was dat van ChessDreams-oprichter Jeroen Bottema. Het was zijn verjaardag. Omdat er een oneven aantal was speelde hij in de eerste ronde mee. Het lot koppelde hem aan zijn vrouw Mila. Cadeautjes werden hier niet gegeven. Jeroen liet zien het spel van zijn vrouw goed te kennen. Hij ruilde vlug af naar het eindspel en sloeg toen genadeloos toe.  

De tussenstand van de ChessDreams Series is: 1. Andries Mellema 38 pnt.; 2. Marten Berghuis 15; 3-6. Peter Nijmeijer, Loek van Wely, Hasan Mousa en Peter Boel 10; 7. Jeroen Bottema 9; 8. Edwin de Jonge 8; 9-10. Mila Bottema en Marc Snuverink 7.