Corona heeft een flinke streep gezet door mijn plannen met ChessDreams. Misschien wordt ChessDreams in de toekomst niet mijn werk, maar wees gerust: het blijft mijn droom.

Een paar weken geleden nam ik contact op met de bibliotheek over een plan dat ik had. Zo kwam ik in contact met Janny ten Hove van de bieb. Mijn plan bleek door de vermaledijde corona-crisis voorlopig niet mogelijk, maar er ontstond wel een ander plan. Een online schaakworkshop voor de Hoogeveense jeugd. Een simpel idee, maar het stuurde mij wel weer een heel andere kant op. Ik ben nu een streamer op Twitch en mijn kanaal heet ChessDreamsTV.

Ik zal u verstellen waarom. Schaken heeft tijdens de pandemie enorm aan populariteit gewonnen. Dat komt niet in de laatste plaats door het streamingplatform Twitch. Dat wilde ik dus ook voor de workshop gebruiken. Ik heb me dagenlang verdiept in het hoe en waarom van Twitch.

Via Zoom had het allemaal stukken eenvoudiger gekund, maar dat begreep ik achteraf pas. Gelukkig maar, want streamen is een geweldig avontuur, dat ik voor geen goud had willen missen. Vorige week woensdag had ik de workshop en mijn eerste stream. Voor de workshop had ik jeugdwereldkampioen Eline Roebers weten te strikken. De middag was heel leuk, maar zeker ook leerzaam. Het streamvirus heeft mij gegrepen.

Klaar voor mijn eerste stream.

Het geluid tijdens de workshop was niet zo goed, maar na een dag sleutelen aan mijn ‘setup’ was het beter voor andere streams. De tweede stream, van de ChessDreams Series, was een groot succes. En smaakte opnieuw naar meer.

Gisteren weer een uitzending. Het presenteren van zo’n stream gaat mijn steeds makkelijker af, maar ondanks dat ik er flink reclame voor had gemaakt op Facebook, viel het aantal kijkers tegen. ’s Avonds daagde het mij opeens waarom. Ik had de link naar mijn stream gedeeld in mijn Facebookpost. Dom, Twitch is niet van Facebook. Het algoritme van meneer Zuckerberg zorgt er dan voor dat de post niet gedeeld wordt. Weer wat geleerd!

Wat ik ook geleerd heb is dat veel mensen hun brood verdienen met streamen op Twitch. Dat gaat via een weg waarbij je eerst affiliate en daarna partner van Twitch wordt. Bij het affiliate-schap zit ik al heel dichtbij. Aan drie van de vier criteria voldoe ik al. Alleen moeten nog 38 mensen mijn Twitch-kanaal volgen door op het hartje van volgen te drukken. Hierbij dus een smeekboden aan iedereen die dit leest. Volg het Twitch-kanaal ChessDreams TV.

Alle gekheid op een stokje. De kans om mijn geld te verdienen met een schaakstream blijf misschien een (mooie) droom, maar dromen zijn geen bedrog en mijn droom om mijn passie voor het schaken met anderen te delen zal altijd blijven bestaan en daarvoor zal ik ook blijven streamen.