Andries Mellema heeft andermaal een toernooi in de ChessDreams Series gewonnen. Maar het ging deze keer niet vanzelf. Mellema moest in de laatste ronde van directe concurrent Peter Boel winnen om daarna in een fotofinish tot winnaar te worden uitgeroepen.

Andries Mellema tijdens het Hoogeveen Schaaktoernooi 2019. Foto Frans Peeters

Elk toernooi droomt ervan dat de strijd pas in de allerlaatste partij beslist wordt in een onderling duel tussen de twee sterksten. Dat gebeurde zondag in de ChessDreams Series. Bij het ingaan van de laatste ronde hadden nog vier spelers kans op de eindoverwinning.

Brian Nijdam wist als eerste te winnen van Hasan Mousa. Nijdam had alleen pech in de eerste ronde al verloren te hebben. Daardoor zou hij waarschijnlijk te weinig SB-punten hebben voor de eindoverwinning. Later bleek dit ook het geval.

Vervolgens verslikte Bert van der Marel zich in Christiaan Mol. In een gelijkstaand eindspel verzette Van der Marel zijn koning, na een schaakje, naar de verkeerde kant, waarop Mol de partij vliegensvlug in zijn voordeel besliste.

Bekijk de hele partij tussen Van der Marel en Mol.

Alles hing dus af van de partij tussen Mellema en Boel. Boel had genoeg aan remise om het toernooi te winnen. Bij winst van Mellema zouden de SB-punten de beslissing moeten de brengen. De SB-punten lagen dicht bij elkaar, wat dus een fotofinish zou betekenen.

Boel speelde met zwart de versnelde Draak. Ook ditmaal met pionoffer. In een eerder toernooi in de ChessDreams Series had Marten Berghuis van Boel gewonnen door deze pion te behouden. Ook Mellema ging voor behoud van de pion. Boel leek een aantal maal tegenspel te krijgen, maar elke keer verweerde Mellema zich op een goede manier. Aan het eind van de partij werd de druk van de positie en de klok te groot voor Boel. Hij maakte een fout, die door Mellema feilloos werd afgestraft.

Bekijk de hele partij tussen Mellema en Boel.

De twee kemphanen hadden nu evenveel wedstrijdpunten. Het was afwachten totdat Lichess de SB-punten had uitgerekend. Gelukkig duurde dat niet lang. Mellema-Boel: 10-9. Andries Mellema had het toernooi dus gewonnen.

Zondag om 14.00 uur is er weer een toernooi in de ChessDreams Series. De link van dit toernooi is: https://lichess.org/swiss/oNAml7O5