Andries Mellema heeft het eerste toernooi van de ChessDreams Series in 2021 gewonnen. Het was een spannend toernooi dat net zo goed door Christiaan Mol of Bert van der Marel gewonnen had kunnen worden.

Het toernooi begon met een opwindend moment. Mellema was enkele seconden te laat met aanmelden. Daardoor had hij in de eerste ronde geen tegenstander en lag meteen een halve punt achter. Mol kwam sterk uit de startblokken. Hij wist zijn eerste drie partijen te winnen. Al mocht hij tegen Van der Marel in de derde ronde van geluk spreken. In een lopereindspel leek die met de eer te gaan strijken. Zeker toen hij ook nog een vrijpion wist te creëren. Toen Mol de loper van zijn tegenstander wist in te sluiten was er nog niks aan de hand. Wanneer Van der Marel met zijn vrijpion was doorgestroomd, had Mol zijn loper moeten offeren. Nu offerde Van der Marel zijn loper en kon Mol de vrijpion tegenhouden.

https://lichess.org/embed/cfDPNKKN?theme=auto&bg=auto

In de vierde ronde leek het duel tussen Mellema en Mol de beslissing te brengen. In een Sveshnikov werd het een manoeuvreerpartij die werd beslist toen Mol in tijdnood een matdreiging over het hoofd zag en zijn loper moest geven.

In de laatste ronde speelde Mellema een mooi aanvalspartij tegen Van der Marel. Toen Mellema in tijdnood een onnauwkeurige zet deed, leek Van der Marel alsnog een kans te krijgen om het toernooi te winnen, maar Mellema wist zetherhaling af te dingen.

https://lichess.org/embed/VcIgo0oR?theme=auto&bg=auto

De tussenstand in de ChessDreams Series is: 1. Andries Mellema 71, 2. Marten Berghuis 25, 3. Bert van der Marel 24, 4. Christiaan Mol 18, 5. Brian Nijdam 14, 6. Tijmen Sanders 13.

Zondag 10 december is om 14.00 uur het volgende toernooi. Deelnemen kan via de link: https://lichess.org/swiss/Asxw0uBu