De derde ronde van de ChessDreams Series wordt morgen (dinsdag 3 november) gehouden. Vanaf 20.00 uur strijden de schakers opnieuw om de eer op Lichess.

Na twee ronden leidt Andries Mellema met 16 punten. Hij wordt op de voet gevolgd door Marten Berghuis met 10 punten. Op een derde en vierde plaats staan Edwin de Jonge en Jeroen Bottema met respectievelijk 8 en 5 punten.

Berghuis wist het tweede toernooi van de serie te winnen.  Zijn overwinning op directe concurrent Andries Mellema in de voorlaatste ronde speelde hierbij natuurlijk een grote rol, maar in de eerste ronde had Berghuis het erg moeilijk met nieuwkomer Hasan Mousa.

In een super tactische  partij hadden beide spelers meerdere kansen op de overwinning. Mousa stond het grootste gedeelte van de partij voor, maar het was uiteindelijk de ervaring van Berghuis die de doorslag gaf. In de diagram de stelling na de 22ste zet van zwart (Berghuis). Hoe kan wit het afmaken? De oplossing staat in het bijschrijft van het diagram.

Wit speelde hier 23. Txf8, maar na 23. …, Lg5 24. Pd5, Txe8 25. Txf3 zijn de lopers geruild en is de druk op de zwart koning weg. De juist zet was 23. Lxf7. De zwarte koning komt nu niet onder de druk van wit uit. Na 23. …, Kf8 volgt zelfs 24. Pxg6 mat.

De link voor het derde toernooi in de serie is https://lichess.org/swiss/BzAI36KO

Spelers die voor het eerst meedoen moeten via deze link eerst lid worden van de ChessDreams Club en kunnen zich daarna inschrijven voor het toernooi.

De volledige tussenstand van de ChessDreams Series is: 1. Andries Mellema 16 punten; 2. Marten Berghuis 10 punten; 3. Edwin de Jonge 8 punten; 4. Jeroen Bottema 5 punten; 5. (Vrieser) 4 punten; 6. Noël Koene 3 punten; 7. Marc Snuverink 2 punten; 7. Mila Bottema 2 punten; 7. Hasan Mousa 2 punten.