Het is trouwe deelnemer Brian Nijdam dan toch gelukt. Zondag wist hij het toernooi in de ChessDreams Series te winnen. Veel inspanning had hij hiervoor niet eens nodig.

In de eerste twee ronden had Nijdam het geluk aan zijn zijde. In de openingsronde kwam zijn tegenstander, die zich wel had ingeschreven, niet opdagen, waardoor Nijdam automatisch won. In de tweede ronde ging de tegenstander van Nijdam in de opening al de fout in, waarna die partij ook snel was afgelopen.

ZWART GEEFT MAT IN DRIE ZETTEN.
DE OPLOSSING IS: 1. …., Pf2+ 2. Tf(of c)xf2, Dxh3+, 3. Th2, Df1 mat

Je kon je nu afvragen of Nijdam wel toernooiritme had opgedaan voor de sterkere tegenstanders. Het antwoord was volmondig ja. Als eerste ‘sterke’ tegenstander trof Nijdam Christiaan Mol. Mol kwam goed uit de opening, won een pion en daarna nog een kwaliteit. Nijdam had echter wel het initiatief. Het bleek voor Mol een te moeilijke taak om de problemen die hieruit voortkwamen op te lossen. Toen Mol definitief de fout inging kwam Nijdam met een krachtzet, waarna mat niet meer was te voorkomen.

Daarna volgde de partij tussen Nijdam en Andries Mellema, de leider in de ChessDreams Series. Deze partij ging alle kanten uit, maar de vrede werd uiteindelijk getekend met een zettenherhaling. En hiermee was het toernooi eigenlijk al beslist. Nijdam had voldoende aan een remise in de laatste ronde om het toernooi te winnen. Zijn tegenstander was clubgenoot Thijmen Sanders. Het werd een vriendelijke partij. Zo’n drie zetten nadat de theorie was afgelopen werd de vrede getekend.

Andries Mellema heeft een afgetekende voorsprong in de ChessDreams Series, maar er is een peloton aan spelers dat op een kluitje staat in de strijd voor de tweede plaats in het eindklassement. Met zijn toernooioverwinning doet Nijdam nu ook mee in deze strijd.

De tussenstand in de ChessDreams Series: 1. Andries Mellema 96 punten, 2. Peter Boel 41,5, 3.-4. Bert van der Marel en Brian Nijdam 37, 5. Marten Berghuis 36, 6. Osama Sadallah 34, 7. Christiaan Mol 31,5.

Het volgende toernooi in de ChessDreams Series is aanstaande zondag 21 februari om 14.00. De link van dit toernooi is: https://lichess.org/swiss/pXLdPkLC