Na twee mislukte pogingen heeft Peter Boel weer een toernooi in de ChessDreams Series weten te winnen. In een spannende driestrijd wist hij Marcel de Velde en Marten Berghuis nipt voor te blijven.

Na een overwinning vorig jaar was het afgelopen zondag voor de derde achtereenvolgende keer dat Boel in 2021 als ratingfavoriet aantrad. De vorige twee keer ging het in het begin van het toernooi mis. Deze keer legde Boel juist in de eerste ronde de basis voor zijn eindoverwinning. Zijn tegenstander in dat duel, Marcel de Velde, had hem twee weken eerder in de openingsronde nog gevloerd. Deze keer liet Boel zich niet verrassen. De FM kwam beter uit de opening. Toen De Velde niet helemaal goed op een pionnenoffer reageerde, kon Boel diens paard pennen. Wat volgde was een lange strijd, maar de overwinning van Boel kwam nooit echt in gevaar.

De Velde kan nu de pion op b4 winnen. Maar hoe?
Hoe sloeg met het paard, waarna wit met La3 het paard kon pennen.

Bekijk de partij tussen Peter Boel en Marcel de Velde:

Achteraf bleek dit het cruciale duel te zijn. Boel en De Velde behaalde allebei 4 punten en de tiebreak-score zou bepalen dat Boel het toernooi had gewonnen. Maar dit gebeurde niet nadat Marten Berghuis zich in de voorlaatste ronde door een overwinning op Boel aan de kop van het klassement had genesteld. In een Versnelde Draak offerde Boel op zijn negende zet met zwart een pion. Volgens de theorie is dit offer niet helemaal goed, maar dan moet wit het wel perfect spelen. Dat deed Berghuis. Hij behaalde zo een fraaie overwinning.

Boel offerde met zwart een pion door d5 te spelen.

Bekijk de partij tussen Marten Berghuis en Peter Boel:

Bij het ingaan van de laatste ronde had Berghuis zodoende een half punt meer dan Boel en De Velde. Berghuis en De Velde werden aan elkaar gekoppeld. Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor Berghuis, totdat De Velde op de 24ste zet een paardenvork neerzette op de torens van Berghuis. Ook hier zou nog niet zoveel aan de hand zijn geweest wanneer Berghuis op de juist manier tegenspel had gevonden, maar dit lukte hem niet en De Velde won de partij.

Wit heeft zojuist de torens ‘gevorkt’. Berghuis speelt nu Thg8. Gebruikmakende van de penning op g2 wint hij later de pion op h3.
Maar door gelijk met de dame op c3 te slaan zou hij meer tegenspel krijgen.

Bekijk de partij tussen Marcel de Velde en Marten Berghuis:

Alles hing nu van het duel tussen Boel en Thijmen Sanders af. Wanneer Boel zou winnen kwam hij op gelijke hoogte met De Velde, maar zou Boel door diens overwinning in de eerste ronde waarschijnlijk meer teabreakpunten hebben. Na een wisselvallig begin, stond er in deze partij een gelijk eindspel op het bord toen Boel Harry de h-pion wist vrij te spelen. Sanders koos de verkeerde manier om deze pion te stoppen, waardoor Boel met zijn koning de stelling kon binnendringen en aan de andere kant de pionnen kon opruimen en zodoende zowel de partij als het toernooi kon winnen.     

Wit kiest ervoor om met Lf7 de pion van achteren aan te vallen. Een ongelukkige keuze. De koning en het paard zijn nu ook nodig om Harry de h-pion de stoppen. Wanneer wit Ke4 had gespeeld, was de koning eerder bij Harry geweest en had nog meer een stuk nodig gehad om de pion de stoppen. Het andere stuk had dan de koning kunnen tegenhouden.

Bekijk de partij tussen Thijmen Sanders en Peter Boel:

Het volgende toernooi in de ChessDreams Series is komende zondag (31 januari) om 20.00 uur. Het toernooi wordt deze keer in de avonduren gehouden omdat ’s middags de laatste ronde van Tata Steel Chess is. De link van het toernooi is: https://lichess.org/swiss/hpIfIxmp