Een fotofinish. Het toernooi in de ChessDreams Series van afgelopen zondag kende een ongemeen spannend slot. Pas toen het podium van Lichess verscheen, bleek dat Bert van der Marel de winnaar was. Hij had evenveel punten als Peter Boel en Andries Mellema en had zelfs evenveel SB-punten als Boel, m uiteindelijk gaf de toernooiprestatierating (TPR) de doorslag.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Boel. Met 4 uit 4 ging hij met een vol punt voorsprong op Van der Marel en Mellema de laatste ronde in. Bovendien had Boel een riante voorsprong in SB-punten, wat gebruikt wordt wanneer spelers gelijk eindigen.

In die laatste ronde moest Boel met wit tegen Mellema. Mellema kreeg zijn favoriete Franse opening op het bord. Hij wist met twee ‘hangende’ centrum pionnen voordeel te bereiken. Maar is zo’n situatie is het altijd nog de vraag of de partij met de hangende pionnen weet door te breken of dat de pionnen zwak worden en verloren gaan. Het werd het eerste.

Bekijk de partij tussen Boel en Mellema:

Daarmee was het al zeker dat Boel en Mellema op een gedeelde eerste plaat zouden eindigen. Van der Marel kon zich nog bij dit duo voegen, maar hij was op dat moment in de problemen tegen Christiaan Mol, die met wit de Engelse opening goed speelde. De partij keerde toen Mol probeerde de zwarte koning in een matnet te vangen. De koning kon namelijk nog net hier ontsnappen. Toen Mol een mooie truc miste die de partij in balans had gehouden, werd duidelijk dat drie spelers met evenveel punten op de eerste plaats waren geëindigd.

Bekijk de partij tussen Mol en Van der Marel:

Het was nu wachten op het podium van Lichess. De winnaar was: … Bert van der Marel. Hij had zelfs evenveel SB-punten als Boel, maar een betere TPR. Overigens had Mellema slecht een kwart SB-punt minder. Boel had het onderlinge duel van Van der Marel gewonnen, wat bij de meeste toernooi de eindwinst zou hebben opgeleverd, maar navraag bij Lichess leert dat men in zulke gevallen eerst naar de TPR kijkt.  

Kijk nog naar de partij tussen Boel en Van der Marel.

Het was ook het eerste toernooi in de ChessDreams Series dat live gestreamd werd op Twitch. De uitzending is te bekijken via www.twitch.tv/chessdreamstv

Het volgende toernooi in de ChessDreams Series is zondag om 14.00. De link van dit toernooi is: https://lichess.org/swiss/d7lQBw0B