Bert van der Marel heeft het zevende  toernooi in de ChessDreams Series gewonnen. Hij bleef drie Zwollenaren nipt voor. Brian Nijdam en Thijmen Sanders  volgden op een half punt. Andries Mellema eindige op een punt.

Het toernooi van deze week was verreweg de spannendste van de reeks. Met nog twee ronden te gaan had meer dan de helft van het veld nog een reële kans op de eindoverwinning. Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog drie kanshebbers. Van der Marel had een half punt meer dan Nijdam en Sanders. Deze twee clubgenoten maakten het elkaar echter niet moeilijk in een Sveshnikov. Op  dat moment was Van der Marel al zo goed als zeker van de toernooiwinst omdat zijn tiebreak-score tot dan toe veel beter was. Van der Marel zelf had een moeilijke partij tegen Osama Sadallah. Van der Marel stond bijna de hele partij slechter, maar wist met goede verdedigende zetten toch nog remise te maken, waardoor hij op een ongedeelde eerste plaats eindigde.

Toch ook Van der Marel geluk. In zijn tweede ronde partij tegen Brian Nijdam kwam hij goed weg doordat die de weg na winst niet vond en beruste in zetherhaling.  (zie diagram, waar wit aanzet is – red.) Dit volgde overigens na een schitterende partij, waarbij Van der Marel tot twee keer toe dezelfde loper offerde, maar dit twee keer (terecht) werd geweigerd.

Na 20. Df1, Lg2 volgende een zettenherhaling. De winnende variant was. 20. Pe1, Pg2 21. Df3, Pxe3 22. Dxf3, Taa8 23. fxg7.

Bekijk de partij tussen Osama Sadallah en Bert van der Marel:

https://lichess.org/embed/7HeawWvQ#3?theme=auto&bg=auto

Bekijk de partij tussen Brian Nijdam en Bert van der Marel:

https://lichess.org/embed/Y7Wnnctp?theme=auto&bg=auto

Door zijn toernooioverwinning maakt Bert van der Marel een grote sprong in het klassement van de ChessDreams Serie. Hij staat nu derde. Met een ruime voorsprong voert Andries Mellema het klassement nog steeds aan.

De top 10 is: 1. Andries Mellema 51 pnt; 2. Marten Berhuis 21; 3. Bert van der Marel 15; 4.-7. Peter Nijmeijer, Loek van Wely, Hasan Mousa en Peter Boel 10; 8. Jeroen Bottema 9; 9.-10. Edwin de Jonge en Marc Snuverink 8.

Volgende week donderdag (17 december) wordt om 20.00 uur het volgende toernooi in de reeks gespeeld. De link is https://lichess.org/swiss/iv8njZk3