De kerst-editie van de ChessDreams Series leverde veel mooie partijen op. Andries Mellema werd ongeslagen eerste, voor Brian Nijdam en Osama Sadallah. Eervolle vermeldingen waren er voor Mila Bottema en Theo ten Cate.

De beslissing over wie het toernooi ging winnen viel al halverwege toen Mellema en Nijdam tegen elkaar aantraden. Het werd een bloedstollende partij, die Mellema met een mooie mat in drie in zijn voordeel wist te beslissen. De Draak als opening staat altijd gerant voor spektakel. Dat was ook deze keer zo. Net uit de opening offerde Nijdam zijn toren, loper en paard voor de dame voor Mellema. Te prematuur oordeelde Nijdam achteraf, maar het zorgde wel voor een mooi partij gezorgd waarbij Nijdam zeker kansen heeft gehad. Wanneer hij op het laatst de dame had teruggegeven, had hij nog voor remise kunnen vechten. Nu werd het mat in drie zetten (zie diagram; oplossing staat in het onderschrift).

De oplossing is: 1. f4, Kf6 2. Pd5+, exd5 3. Tc6 mat.

Bekijk de gehele partij tussen Andries Mellema en Brian Nijdam.

https://lichess.org/embed/FhagaoZE#3?theme=auto&bg=auto

Een opmerkelijke debutant was Theo ten Cate. De beste profvoetballer die Hoogeveen ooit heeft voortgebracht is een fervent schaker. In de eerste ronden van het toernooi had hij nog moeite met het speeltempo, maar daarna kwam hij in zijn ritme. In de laatste ronde versloeg hij Jeroen Bottema.

Zondag (om 14.00 uur) is het Happy New Year-toernooi in de ChessDreams Series. Deelnemen kan via de volgende link: https://lichess.org/swiss/iuXuQzEX