Schaken, Zingen en Tellen

Weekly Dream #1 (26-9-2019)

‘Een, twee, drie, vier, hoedje van papier.’ Het zal weinig schakers overkomen dat hun tegenstanders dit zingen tijdens een partij. Mij is het deze week wel gebeurd en het bracht een grote glimlach op mijn gezicht. Het was woensdagmiddag tijdens mijn wekelijks bezoek aan het azc. Sinds kort geef ik daar les aan de 5-jarig Becher. Het gaat enigszins met handen en voeten, maar het is wel de reden waarom ik met ChessDreams ben begonnen. Het is al lastig om aan iemand van 5 jaar les te geven, laat staan wanneer die ook nog eens die geen Nederlands spreekt.

Alhoewel, Bescher kan al ‘Vuist op vuist’ zingen, tot 20 tellen en ‘dank je wel’ zeggen. Sinds dat ik als schaakleraar het azc bezoek valt het me op dat de kinderen die daar rondlopen razend snel Nederlands leren. Kinderen die nog geen jaar in Nederland zijn, kunnen al als volwaardige tolk optreden tijdens mijn schaaklessen.

Terug naar Bescher. Hij is slechts drie maanden in Nederland en is verzot op schaken. Dat heeft hij van zijn vader. Zijn ouders wilde Bescher laten schaken bij Schaakclub Hoogeveen. Ik sprak geen Arabisch en zij nauwelijks Engels. Welke taal gebruik je dan? Juist, de taal van het schaakbord. Natuurlijk won ik de partij, maar daar gaat het niet om. Deze jongen had plezier in het spel en duidelijk talent. De regels kennen is op 5-jarige leeftijd al een prestatie, maar deze jongen ziet meteen wanneer hij een stuk kan winnen.

Bescher was eigenlijk nog wat te jong en de taal was toch een flinke barrière op de schaakclub, maar deze jongen niet laten schaken was geen optie voor mij. Daarom ga ik nu elke woensdag naar het azc. Afgelopen woensdag was het weer zover. Deze keer heb ik niet alleen tegen Bescher gespeeld, maar ook tegen zijn twee oudere broers en de jongen van 13 die mijn schaakles vertaalde. Ik kijk al uit naar komende woensdag. Niet alleen om weer te schaken, maar ook om de vooruitgang van Bescher met de Nederlandse taal te zien. En natuurlijk ga ik weer tot 20 tellen met hem. Twaalf slaat hij tot nu toe over. Dat mooie getal wil ik hem ook leren.